HOME/ GESCHIEDENIS/ COLLECTIES/ LINKS/ CONTACT

Monumente
Monumenten

Rijksmonumenten Mierlo

Pastorie

PASTORIE met een aanbouw, beide gebouwd in 1906 in ambachtelijk-traditionele stijl, ten dienste van de er rechts achter gesitueerde St. Luciakerk. Het onderste deel van de ramen is rond 1950 gewijzigd.

Omschrijving

De tweelaagse vrijstaande pastorie heeft een rechthoekige plattegrond, een mansardekap met leien in maasdekking en is opgetrokken uit machinale baksteen met een hardsteen plint. De voorgevel telt vijf vensterassen en is symmetrisch van opzet. De middenrisaliet en de hoeklisenen springen halfsteens uit. De vensters hebben vernieuwde vierruits openslaande ramen en daarboven een tweeruits bovenlicht. Onder de vensters van begane grond en de identieke op de verdieping een hardstenen cordonlijst. Centraal een vleugeldeur met hardsteen stoepje en treden in segmentboogportiek. De deur is voorzien van kussens, staande vensters en gekoppelde rondboograampjes met smeedijzeren roosters, hierboven een vierentwintigruits bovenlicht. De kroonlijst onder het dak heeft een tandlijst en baksteen consoles. Centraal een baksteen topgevel met natuursteen klauwstukken en afdeklijst met cirkel, openslaand raam met achtruits bovenlicht. Op de nok van het dak een opengewerkte vierkante dakruiter met een luiklok. De zijden van de dakruiter zijn voorzien van driepassen, het spitsje heeft een windvaan. In de dakvlakken van de zijgevels elk één dakkapel, aan de achterzijde twee. Alle met vierruits raam, spitsje met piron. Het L-vormige bijgebouw is iets terugspringend aan de rechtergevel aangebouwd. Het is eenlaags en heeft een samengesteld zadeldak met muldenpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met een tandlijst onder de daklijst. Aan de voorzijde een tuitgevel, een gekoppeld raam en een zolderraam. Ook in zijgevel ramen zoals bij het hoofdgebouw. Achter rechts een paneeldeur met bovenlicht, aangezet trapje met drie treden en smeedijzeren leuning. Achtergevel met hoog raam met kleine roedenverdeling. Vanaf de achtergevel een laag bakstenen muurtje onder ezelsrugafdekking. In de tuin, die de pastorie omringt, staat een rode beuk met een diameter van ca. 2,5 meter en een valse acacia met een omtrek van ca. 3 meter.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijk ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van het katholicisme en de vorming van parochiecentra op het platteland. Het is van belang voor de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie. Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het gebruik van uiteenlopende stijlen voor het uitdragen van het katholicisme. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van het complex. Het is gaaf bewaard gebleven.

* bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed