HOME/ GESCHIEDENIS/ COLLECTIES/ LINKS/ CONTACT

Monumente
Monumenten

Rijksmonumenten Geldrop

Orangerie

Orangerie, uit ca. 1870. Orangerie ligt aan de noordkant van de kasteeltuin, direct westelijk grenzend aan de oprijlaan van het kasteel.

Omschrijving:

De oranjerie heeft een rechthoekige plattegrond. Ze is opgetrokken uit rode handvormsteen gemetseld in kruisverband. Het geheel ligt onder een zinken schilddak met roefen. In de voor- of zuidgevel, die vijf traveeŽn breed is, bevinden zich rondbogige muuropeningen van gele baksteen met een natuurstenen sluitsteen, waarin stalen ramen en toegangsdeur. De muuropeningen zijn afsluitbaar met houten luiken tegen de kou.

Waardering:

De orangerie van de buitenplaats Kasteel Geldrop is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een cultuurhistorische en sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling en uitgroei van buitenplaatsen in de negentiende en vroege twintigste eeuw, uitgaande van een ouder kasteel met aangehorigheden. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarden door de sobere en evenwichtige opbouw. Het heeft ensemblewaarden als bepalend onderdeel van een samenhangend ensemble met bijgebouwen en is gaaf bewaard gebleven.

* bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De orangerie maakt tegenwoordig deel uit van de Kasteelhoeve en heeft een horecabestemming.