HOME/ GESCHIEDENIS/ COLLECTIES/ LINKS/ CONTACT

Monumente
Monumenten

Gemeentelijke monumenten Mierlo

Kop-hals-romp boerderij Oudvensestraat 1

Voor wat betreft de typering van het pand Oudvensestraat 1 komt de benaming “kop-hals-rompboerderij” het meest in de richting. In tegenstelling tot de traditionele vorm waarbij de kop, hals en romp achter elkaar (in één lijn met elkaar) staan, is het stalgedeelte 180 graden gedraaid. Kennelijk is de hoeksituatie van het perceel de reden daarvoor geweest. Dit laat onverlet dat de hoofdopzet waarbij de boerderij uit drie te onderscheiden gedeelten bestaat ook hier aanwezig is. Uit de kadastrale kaart en de luchtfoto’s komt deze hoofdopzet duidelijk naar voren.
De boerderij Oudvensestraat 1 is een voorbeeld van bouw uit de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog. Aangezien uit archiefonderzoek blijkt dat de bouwvergunning voor het pand op 24 november 1949 is verleend, is het aannemelijk dat realisatie vroeg in de jaren ’50 heeft plaatsgevonden. Het pand is hierdoor een “vreemde eend in de bijt” voor wat betreft de opname daarvan in het MIP. Het MIP, dat als leidraad voor de onderhavige aanwijzing heeft gediend, heeft namelijk de periode 1850 tot 1940 als uitgangspunt genomen. De boerderij Oudvensestraat 1 is echter dermate waardevol geacht dat het desalniettemin in de inventarisatie is meegenomen. De boerderij Oudvensestraat 1 is in deze bijzondere vorm een zeldzaam voorbeeld van het boerderijtype dat na de Tweede Wereldoorlog in zwang raakte. Deze boerderij is bovendien het enige voorbeeld van dit boerderijtype binnen de gemeente Geldrop-Mierlo.
Feitelijk is het pand opgetrokken in machinale baksteen. De vensters zijn vierdelig. De entreedeur in het woongedeelte (de “kop”) heeft een paneeldeur met sieromlijsting. Het stalgedeelte (de “romp”) bevat getoogde zesruits stalvensters. Ook is daarin een getoogd hooiluik aanwezig. Het pand wordt afgedekt door een zadeldak met muldenpannen.
De inrichting van het erf is aangepast aan de huidige situatie. Ook thans is een onderscheid tussen wonen in de “kop” en bedrijvigheid in de “romp” aanwezig. De aard van de bedrijvigheid is niet meer agrarisch van aard. Thans is in het pand een ontwerptechnisch bureau gevestigd.

Reden bescherming/Overige opmerkingen:
De boerderij is van waarde vanwege zijn gaafheid en detaillering. Bovendien speelt de zeldzaamheid van de situering voor de bouwperiode na de Tweede Wereldoorlog een rol van betekenis. Tevens is het pand van waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische, landschappelijke en typologische ontwikkeling.

* bron : Catalogus cultuurhistorische inventarisatie gemeente Geldrop-Mierlo