HOME/ GESCHIEDENIS/ COLLECTIES/ LINKS/ CONTACT

Monumente
Monumenten

Rijksmonumenten Geldrop

Kantoorgebouw Mierloseweg 16

KANTOORGEBOUW uit 1923 met kenmerken van het Neo-Classicisme en Neo-Barok. Gebouwd voor textielfabrikant A. van der Heijden en Zoon. De bijbehorende fabriek, die in de jaren zestig van de twintigste eeuw is gesloopt, lag aan de oostkant van het kantoor. De fabriek was gespecialiseerd in het spinnen van breigarens later ook in lakens (wollenstoffen). Vooral kloosters betrokken stoffen van hier. Het kantoorgebouw heeft een rechthoekige plattegrond. De voor- of noordgevel ligt aan de Mierloseweg. De andere drie gevels liggen vrij op het erf. Aan de zuidzijde van het perceel stroomt de rivier de Dommel. Na de sluiting van de fabriek heeft het kantoor een nieuwe kantoorbestemming gekregen.

Omschrijving:

De architectuur van het kantoorgebouw is, met uitzondering van de voormalige ingang van de garage links en de erker rechts, geheel symmetrisch van opzet. Het gebouw heeft twee bouwlagen, met op zolder een mezzaninoverdieping. Een steil zadeldak met overstek en vier kapellen bekronen het geheel. De voorgevel bevat een smalle midden- en brede zijrisalieten elk met geblokte hoekpilasters en bekroond door een topgevel. De horizontale houten lijsten en windveren, geven topgevels, kapellen en zijgevels fraaie frontonachtige bekroningen. Samen met de zandstenen aanzet- en sluitstenen boven de muuropeningen, het siermetselwerk rond de ovale ramen van de topgevels, het ajourwerk van de middenpartij en de rondom lopende granieten band van het basement, verkrijgt het gebouw een zekere deftigheid. De buitenmuren zijn van machinale steen gemetseld in kruisverband. De ramen van het kantoor zijn kruisvensters. In de risalieten vensters met twee verticale middenstijlen. In de bovenramen vensters met kleine roedeverdeling. Het kantoorgebouw had oorspronkelijk in de linker risaliet een eigen autostalling. De ellipsbogige muuropeningen in voor- en achtergevel wijzen hier nog op. In de rechter risaliet bevond zich op de verdieping de dienstwoning en op de begane grond de directiekamer met showroom. Vanuit de erker in voor- en achtergevel had men zicht over de in- en uitgangen van het gebouw. De deur in de oostgevel is na de sluiting van de fabriek aangebracht. Het gebouw is opgetrokken in machinale baksteen, gemetseld in kruisverband. In het interieur zijn nog diverse authentieke onderdelen aanwezig: trappenhuis, hal, gang met artistieke wandtegels voorzien van rand van hel blauw gevlamd glazuur; smeedijzeren traphek met ronde natuurstenen trappaal; granito gangvloer en trap naar de verdieping en directiekamer/showroom beide met een eiken lambrisering met gesneden guirlandes en deuromlijsting, in de beide erkers een omlopende eiken bank en stucplafond met een cassettenindeling.

Waardering:

Het kantoorgebouw is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het representatieve fabriekskantoor. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de ornamentiek en als voorbeeld van de toegepaste combinatie van bouwelementen. Het gebouw is tevens van belang vanwege de gaafheid van het ex- en interieur. Het is zeldzaam wegens opzet en constructie.

* bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed